torsdag 29 mars 2012

Ett arabiskt vemod - Abdellah Taïa

Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa är en liten roman till omfånget men på endast dryga 100 sidor har den fångat upp alla dina sinnen. Jag glömmer bort att andas. Den griper tag och släpper inte trots att boken är utläst sedan ett dygn.
Abdellah Taïa skriver självbiografiskt och självutlämnade om att vara homosexuell i ett muslimsk land. Som ung tonåring i Marocko blev han kallad feminin och överlevde en våldtäkt där de kallade honom  förnedrande vid kvinnonamn.
Hans drivkraft att göra film och bli filmskapare tog honom till Paris och Kairo.
I Paris blir han handlöst förälskad i den spansk-franske filmaren Javier som kall och känslolöst inte besvarar hans kärlek. För att glömma Javier och sig själv flyr han till Kairo men där blir det inte bättre.
Ett arabisk vemod är en bok om att våga utöva förbjuden kärlek och hitta vem man är, ett sökande efter identitet. Var han än hamnar är sökandet efter  rätt kärlek som en bekräftelse på att han har hittat svaret på vem han är. Men de män han möter är på olika sätt destruktiva i sina yttringar och Abdulla för undergiven för att finna balans i sjuklig svartsjuka, avvisande och possessiva egenskaper.
En mycket läsvärd lite bok från Grates förlag.

onsdag 28 mars 2012

Nyfiken på

Igår kom  nyaVi läser, april-majnumret.
Förutom en mängd boktips, Yukiko Duke som rekommenderar romanklassiker, intressanta artiklar och krönikor fanns även ett långt reportage om Carl-Johan Vallgren. Vallgren är en författare som jag observerat men inte riktigt tagit till mig. Jag har kanske tänkt att någon gång måste jag läsa något av honom, men han har inte riktigt känts prioriterad. I intervjun i senaste numret av Vi läser kommer det fram lite ur hans liv att han bott en lång tid i Berlin och trots att han accepterat att bo i Stockholm fortfarande längtar tillbaka till Berlin. En stor del av intervjun ägnas naturligtvis åt hans nya roman Havsmannen. Det är en barndomsskildring som utspelar sig i Falkenberg. Den är inte självbiografisk men utspelar sig under 80-talet i en dysfunktionell familj i författarens egen hemstad. Trots att bokmarknaden dignar av skildringar över hur livet kan gestalta sig i familjer som fungerar dåligt är jag ändå nyfiken på att läsa Havsmannen av Carl Johan Vallgren.
Har någon läst den?

måndag 26 mars 2012

Kvartalets bästa

Det är måndag och dags för Tematrio. Jag ska försöka få fram de tre bästa böckerna som jag har läst i år.
Knivig uppgift. Jag tycker inte att jag har läst något riktigt bra hittills i år. Jag ska precis börja på Agaat som jag har stora förväntningar och vad jag har förstått på recensioner och bokbloggar är ett måste.Men den har jag ännu inte läst ut.
Av de böcker jag har läst första kvartalet är nog dessa de bästa:

När natten faller - Michel Cunningham
Peter Harris är gallerist på Manhattan och gift. Äktenskapet går lite på tomgång. Men när Peters frus lillebror oväntat dyker upp händer saker.
Att läsa böcker om den intellektuella världen i NY tycker jag alltid är spännande även om just denna i är den bästa.
Besatt - Elif Batuman
Elif Batuman skriver sjävupplevt om sina upptäckter av rysk litteratur. En jätterolig bok som dessutom ger lust att utförska flera av de stora ryska författare
En gåtfull vänskap - Oko Ogawa
Huvudpersonen i En gåtfull vänskap jobbar som hembiträde åt en man som råkade ut för en olycka för många år sedan. Olyckan gjorde att han endast kan minnas 80 minuter bak i tiden. En fantastisk vänskap byggs upp.

lördag 24 mars 2012

Huset i Paris, Elizabeth Bowen

Inspirerad av ingridsboktankar har jag nu lånat Huset i Paris.
Jag tycker alltid att det är spännande att låta sig inspireras av och upptäcka nya böcker och författare.
Huset i Paris av Elisabeth Bowen är obekant för mig men som Ingrid presenterade boken kände jag att den var i min smak. Det var inte precis någon lång kö på biblioteket så jag fick den direkt. 
Författaren är född 1899 och boken utkom 1935. Vad jag kan utläsa av baksidan texten (jag har precis börjat på boken) är att den är skriven i två eller flera plan, någon blandning av modernism och realism.
Känns som en bok för en skön söndagsläsning.

fredag 23 mars 2012

I helgen läser jag

I dag har jag hämtat Agaat av Marlene vad Nierkerk på posten. En bok som jag längtat efter att läsa. Inte minst efter den fantastiskt fina kritiken den har fått i media. Den är en riktig tegelsten på 700 sidor så jag har att göra några dagar.

torsdag 22 mars 2012

Tävling på Enbokcirkelföralla

För att fira Enbokcirkelförallas nystart lottas Stål av Silvia Avallone ut. Läs mer här.
En bok som snart kommer ut och som jag bara har hört lovord om.

Varför läsa klassikerna?

I Italo Calvinos essäsamling Varför läsa klassikerna tar Calvino upp 21 olika klassiker som han närskådar. I kronologisk ordning behandlas valda verk från olika tidsepoker; antiken, renäsanssen, upplysningen, romantiken och framåt. I varje text diskuterar han ett verk där gestalterna och karaktärerna liksom den tid då verket utspelas får utrymme.
Det råder ingen tvekan om att Calvino är en mycket beläst och litterärt kunnig person. Trots att jag både är latinare och litteraturvetare och emellanåt tar mig an en och annan klassiker har Calvino inte valt just de klassiker jag har läst eller har på min läslista utan han har val lite mer sällsynta klassiker som kanske inte "vanligt folk" läser. Läsningen av Varför läsa klassikerna blir därför svårtläst och tung. Några texter har Calvino inte satt ut utgivningsåret för texten varför jag varit tvungen att ta till uppslagsverk för att få verket tidsbestämt.
Calvino utgår också i sina essäer att läsaren har en viss förförståelse av de texter han tar upp.
Det har varit en krävande läsning men jag har nog lärt mig ett och annat.
I inledningskapitlet ger Calvino sin syn på vad en klassiker är och varför man ska läsa dem. Det kapitlet var den stora behållningen av boken.

onsdag 21 mars 2012

Bok om läsning

För några dagar sedan hade jag möjlighet att få lyssna på Aidan Chambers som ofta besöker Sverige  och föreläser om litteratur och metoder för att väcka barn och ungdomars intresse för läsning och litteratur.
Jag har haft förmånen att få lyssna på honom ett flertal gånger och förutom att han är en inspirerande och behaglig person att lyssna på har han som en mängd tips och idéer om hur man kan få barn att läsa och locka till intressanta och givande boksamtal.
Han är en stor förespråkare för barnens rätt till läsning och litteratur.

Han har givit ut två böcker om läsning och litteratur på svenska som nu kommit ut i en dubbelvolym: Böcker inom och omkring oss. En bok som är oumbärlig för oss som jobbar med barn och ungdomar och läsning.
Boken behandlar allt från lämplig läsmiljö och att hitta lästid till konkreta boksamtal; Aidan Chambers tell me metod med stående frågor som faktiskt passar till alla böcker och till olika åldersgrupper.
För mig har Aidan Chambers metodik varit oumbärlig, som lärare i svenska och som en länk till att försöka få så många unga människor att intressera sig för litteratur och börja läsa med ett djupare intresse.

Aidan Chambers har också givit ut några mycket läsvärda ungdomsromaner.

Någon annan som känner till Aidan Chambers och använt hans böcker som inspiration?

lördag 17 mars 2012

Nu har jag gjort det

Eter noggrant övervägande har jag nu anmält mig. Jag har bestämt mig  för att i höst pröva på utmaningen att läsa 7,5 p populärlitteratur på distans.
Faktiskt inspirerad av flera bokbloggare som läser bla kurser om  nobelpristagare och litteraturkritik tog jag mig samman och klickade in mig på en distanskurs i litteratur.
När jag såg litteraturlistan såg den inte övermäktig trots heltidsarbete och familj och annat som tar upp tiden som t ex att läsa kanske jag hinner med en liten litteraturkurs också.
Är det någon som läst populärlitteatur på distans??

torsdag 15 mars 2012

Justine Levy

Igår kväll besökte Justine Levy internationell författarscen i Stockholm. Hon intervjuades i en snudd på fullsatt sal av Malin Jacobsson Bååt från SVT. Maria Bodner Gröön gjorde en fantastisk snabb tolkning från franska till svenska.
Intervjun inleddes med att Justine bekräftade att hennes två böcker som nu kommit ut på svenska Vi ses på place de la Sorbonne och En ovärdig dotter är självbiografiska. Även om ordningen och handlingen inte stämmer helt överens med verkligheten så är känslan helt och hållet författarens egen. Intervjuaren frågade varför hon vill skriva så avslöjande om en mamma som inte varit som en vanlig mamma. Justine Levy säger att hon skrev om saknaden efter sin mamma som trots att hon inte varit en bra mamma i traditionell bemärkelse har mamman alltid varit en förebild som kvinna. Mamman som växte upp under 70-talet med kvinnan frigörelse och gått sin egen väg har Justine tagit efter i sitt liv.
På frågan om mamma hade läst den första boken svarade Justine att det hade hon gjort. Men det enda hon påpekade var det språkliga och grammatiska felen. Det tolkade Justine som att då tyckte hon väl att innehållet stämde överens med verkligheten.
Intervjun med Justine Levy rör sig mest kring innehållet i hennes två böcker; alltså kring hennes relation till mamma.
Jag tyckte lite att det blev ett ältande av samma sak och jag personligen hade velat veta lite mer om Justine Levy och hennes författarskap. Nu har hon bara kommit ut med tre böcker på 20 år så det kanske inte var så mycket att prata om. Men Justine Levy är nog ingen mediavan person och kändes nästan lite bly och ovan vid frågor. På en del frågor hade hon inga svar eller lite tunna svar som om hon inte tänkt igenom sitt liv och sitt skrivande och att plötsligt ställas till svars inför en stor publik.

onsdag 14 mars 2012

Missa inte

Ikväll framträder och pratar Justine Levy på den Internationella författarscenen i Stockholm.
Justine Levy som givit ut två böcker på svenska om sin inte helt okomplicerade relation till sin mor.
Är det någon som ska dit?

måndag 12 mars 2012

Bortglömda favoriter

Veckans tematrio handlar denna vecka om bortglömda favoriter. Då måste jag ta några varv fram och tillbaka i bokhyllan för att se om jag hittar några...

1. De allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
En favorit som jag läste i ungdomen och jag har läst om flera gånger. Jag har planer på att läsa om  den i sommar igen.

2. Brott och straff - Fjodor Dostojevskij är en sådan bok som jag återkommer till och varje gång hittar något nytt.

3. Huset Buddenbrock - Thomas Mann  en fantastisk historia om en familjs förfall så levande beskriven att man känner de tunga sammetsgardinernas dammdoft.

Nu när jag ser vilka glömda favoriter jag har valt kanske de inte är så glömda utan snarare favoriter som varit så bra att jag inte kunnat glömma den. Ja nu blev det så här....






Nytt idag

Idag har jag hämtat Blå skymning av Joan Didion från biblioteket. För några år sedan läste jag Ett år av magiskt tänkande som jag tyckte mycket om inte minst för hennes osentimentala sätt att berätta och beskriva om den tid efter att både mannen och dottern gått bort.
Har någon läst den?

söndag 11 mars 2012

En gåtfull vänskap -Yoko Ogawa

Huvudpersonen och tillika berättarjaget i En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa arbetar som hembiträde hos en doktor som han kallas i romanen. Huvudpersonen arbetar på ett bemanningsföretag och får i uppdrag att hjälpa till hemma hos doktorn. Doktor råkade ut för en bilolycka 1975 som skadade minnesfunktionen i hans hjärna. Han kan endast minnas 80 minuter tillbaka i tiden, men däremot allt som skedde före 1975 kommer han ihåg.
Hembiträdet lägger upp strategier för att hjälpa honom med hans besvär och sätter upp post it lappar på hans kläder med saker han måste komma ihåg.
Doktorn var innan olyckan en framgångsrik matematiker och allt han tänker, ser och upplever kopplar han ihop med  siffror, primtal och avancerade ekvationer. Trots att jag som läsare inte är speciellt intresserad av  matte eller siffror fångas ändå in i tänket av vad man kan göra med olika sifferkombinationer som vi har omkring oss.
När hembiträdet varje dag anländer till doktorn, som eftersom hon varit ifrån honom i mer än 80 minuter har glömt bort henne, inleder konversationen med att fråga om hennes skonummer.
När doktorn förstår att hembiträdet har en liten son vill han inte på några vilkor att han ska vara ensam hemma efter skolan så sonen tillbringar eftermiddagarna tillsammans med doktor. Doktorn kallar honom Roten eftersom huvudet är platt och ser ut som det matematiska rottecknet. Tillsammans räknar det matte och löser matematiska problem. Som ett gemensamt intresse har de också rugby.
En gåtfull vänskap är en lågmäld enkel liten bok om vänskap och vad man kan göra för andra och för varandra.
Med En gåtfull vänskap presenteras Yoko Ogawa på svenska.

lördag 10 mars 2012

I helgen blir det långsam läsning

Om någon tror att jag håller på att avvecklar den här bloggen så är det inte så. Det är bara så att just nu är det så mycket att göra att bloggen inte högprioriteras och hinns med.
I skolan är det snart utvecklingssamtal och hundratals omdömen som ska skrivas in, dessutom flera högar med nationella prov som ska rättas. Bloggandet ligger lågt men läsandet pågår ändå på lediga stunder.

I helgen ska jag stjäla några timmar och läsa Varför läsa klassikerna av Italo Calvino.
Varför läsa klassikerna är en essäsamling som består av 23 essäer om klassiker som Calvino bedömmer som klassiker vi bör läsa. Av de klassiker han tar upp är flertalet skrivna tidigare än renäsanssen och för mig ganska okända, men läsningen är roande och givande om dock något krävande. Framför allt så breddar de mina kunskaper om vad en klassiker är som för mig är böcker som mestadels är skrivna från tidigt 1800-tal.
Jag läser med pennan i handen och tänker, reflekterar och njuter. Det går långsamt....

tisdag 6 mars 2012

Så oförsonligt

Att läsa en tragisk barndomsskildring är alltid smärtsamt men när föremålet för den tragiska barndomen dessutom varit en guru under decennier när det gäller barnuppfostran faller allt hopp och det känns ännu mer sorgligt.
Det är förstås Felicia försvann av Felicia Feldt som jag skriver om.
När den kom ut härförleden ville jag genast läsa den  och det blogades och skrevs överallt om Felicia försvann. Sedan dämpades min lust. Jag tyckte jag fått nog  av boken via intervjuer, radioprogram och sådant.
När jag nu fått boken och läst klart den på en kväll, den är varken tjock eller svårläst, kunde jag faktiskt inte släppa den.
Felicia Feldt skriver fragmentarisk om valda delar ur sitt liv och blandar nutid och dåtid. Små skärvor med rubrik och årtal bildar tillsammans en mosaik över hennes liv. Skärvor som vittnar om övergrepp, våld, bestraffningar, alkoholism i hemmet, vanvård av barn. Syskonskaran som konstant utsätts för mammans nya män och ofta förekommande förflyttningar runt om i landet och till och med utomlands.
Allt detta pågick medan vi satt i TV soffan och lyssnade på debatter där Anna Wahlgren utsedd barnuppfostringsexpert uttalade sig inom ämnet.
Det som Felicia Feldt skriver om är en ilska över hur mamman behandlar Felicia som barn men det återspeglar också i hennes vuxna liv där hon har svårt att hitta fotfäste.
Trots den outtömmande ilskan och beskrivandet av olika situationer i Felicias barndom tycker jag att Felicia Feldt har hittat en balans i det berättartekniska som gör boken läsvärd . De tunga händelserna levereras i små stycken som sedan överlämnas åt läsaren ätt fortsätta att tänka.
Men det som kvarstår är varför göra upp med sin mamma med hela Sverige som åskådare. Varför så oförsonlig.

söndag 4 mars 2012

Nu har mina bokreaböcker kommit

Idag har det varit lilla julafton för mig. Eftersom jag varit bortrest på sportlov hann jag inte få mina från Bokus beställda reaböcker innan jag åkte. Så idag har jag varit och hämtat dem. Det kändes som det var så länge sedan jag beställde dem så jag hade glömt bort vad jag hade beställt så precis som att öppna ett julpaket blev det.
Den boken som jag mest längtar efter att sätta tänderna i just nu är Jag är bröderna Walker av Jan Kjaerstad och Att föda ett barn av Kristina Sandberg.
Dessvärre har jag en nätt hög av böcker som jag måste läsa ut innan jag får börja med mina reaböcker, biblioteksböcker och bokcirkelböcker t ex.
Har ni haft några läsupplevelser av era reafynd?

torsdag 1 mars 2012

Läsrapport för februari

Februari har bjudit på splittrat läsning. För mycket jobb och rättningar och annat har tagit fokus från min läsning. Några böcker har jag dock hunnit med.
Här är min februarilista.

Drömhjärta  - Cecilia Samartin
Falling man - Don DeLillo
När natten faller  - Michel Cunningham
Blått blod - Lars Ragnar Forsberg
Träna dig 10 år yngre - Shirin Djavidi
Grand final i skojarbranschen - Kerstin Ekman  (ej ännu riktigt utläst)



Summa sidor: 1628
Månadens bästa: Trots att jag ännu inte riktigt läst ut den känns Kerstin Ekman som månadens absolut bästa.
Månadens sämsta: Blått blod, en raljerande samhällssatir som var alldeles för övertydlig och förutsägbar.
Två New Yorkromaner: Falling man och När natten faller utspelar sig i New York av någon slags intellektuell klass av människor som rör sig bland konstnärer,gallerister och skribenter.
Månadens klicheroman: Drömhjärta. En vacker historia om flykten från hemsk kommuniststad till konsumsionslandet men ack så inlindat i utslitna mittlivsnovellklicher.
Månadens träningsbok: Träna dig 10 år yngre. En bra bok om träning med vackra bilder och goda tips om kost och träning. Bra förutom att den vänder sig till kvinnor med småbarn då de flesta träningstipsen går ut på att träna sin kropp efter att både bära ett barn och matkassar. Boken fungerade bra trots att jag passerat åldern då jag bär mina barn i famnen.