onsdag 5 september 2012

Örfilen - Christos Tsiolkas

Boken inleds men en gillfest i en trädgård i en villaförort. Stämningen är god och på festen samlas grannar och släktingar och barn. Redan innan festen börjat och matförberedelserna pågår är några av gesterna redan lite påstrukna någon drog en lina.
Plötsligt ger en av de manliga gästerna ett av barnen som var något högljudd och lite väl bråkig en örfil.
Det var inte hans barn utan någon annans. Festen stannar av och gästerna beger sig hem.
Men att de facto en av gästerna slagit ett barn på festen stannar kvar hos gästerna. Några blev upprörda andra tyckte inte att det var så farligt. Händelsen delar vännerna i två läger och föräldrarna bestämmer sig för att driva ärendet juridiskt.
Örfilen har nominerats till Bookerpriset 2010 men för mig är inte det tillräcklig. Det här är en bok som inte grep tag i mig. Människorna kändes ytliga och lite blasé kanske till och med ointressanta. De dricker, tar droger för att känna sig bra, skäms inte för att de är otrogna. Trots att boken är välskriven och en bra historia nådde den inte mig.

4 kommentarer:

  1. Trött på dumheterna i världen? Det har kommit ut en bok som heter "How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all". Den går igenom forskning om extrema återhämtningar efter hjärnskador, epigenetik, genetisk variation mellan olika hjärnceller i samma individs hjärna, självmotsägelser i de etablerade medicinska (framför allt genetiska) teorierna om livsduglighet, vetenskapliga evolutionsparadoxer som visar att evolutionspsykologin är orealistisk, och visar helt logiskt att det är ursäkterna som är orsaken till alla dumheterna! Den innehåller även tips för hur det går att sluta med ursäkter och därmed dumheter. Boken kan beställas genom Recito förlag på länken http://litenupplaga.se/1198 Som bloggägare kan du kanske posta om den boken någon gång om du vill!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har läst How to exterminate stupidity. Den är verkligen jättebra och jätteviktig! Och jättebillig, bara 149 kronor! http://litenupplaga.se/1198 är en viktig länk!!!

    SvaraRadera
  3. Har du läst how to exterminate stupidity? Det har jag med. Och jag håller med, boken är verkligen jättebra och jätteviktig. http://litenupplaga.se/1198 är verkligen en jätteviktig länk! Den viktigaste i hela världen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera