söndag 3 juni 2012

Alla ger sig av - Wendy Guerra

Nieve lever på Kuba. Hur hennes liv utvecklas och formas uttrycks i den dagbok där hon skriver ner sitt liv och tankar från hon är 8 år till hon fyller 20 år och som formar boken Alla ger sig av - Wendy Guerra.


Nieve lever ett isolerat liv med ryska hushållsmaskiner som fungerar  så där och är förbjuden att lyssna på amerikansk musik och strandsatt på en Karibisk ö med en grönklädd diktator som styr landet. Ungefär så beskriver Nieve sin tillvaro. Hon är märkt av sin barndom med en våldsam alkoholiserad far som vann en vårdnadstvist över Nieves mor. Med fadern lever hon instängd utan mat och en oregelbunden skolgång. Mamman tvingar resa till Angola för att arbeta där under kriget på 70-80-talet och dagboken vittnar om en plågsam längtan efter sin mor.
Nieve, som betyder Snö på spanska, och kanske symboliserar kylan i det samhälleliga klimatet i ett hett geografiskt område, växer upp med dagboken som sin vän. Men pappan och senare pojkvänner ser dagboken som ett hot. Vad skriver hon egentligen där?
Alla ger sig av handlar om instängdheten i att leva i ett socialistiskt slutet samhälle under en tid då många socialistiska stater övergår till en mer öppen regim och där de som kan och har kontakter kan lämna landet och ge sig av. För varje vän eller bekant som Nieve har som lämnar landet drar hon ett rött streck i sin telefonbok.
Alla ger sig av är ingen stor litteratur men det är en gripande läsning av en ung människa i ett samhälle utan  dörrar ut. Det är en bok med ett poetiskt språk som jag inte kunde släppa utan läste i en sittning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar