måndag 4 juni 2012

Svenska författare

Inför Sveriges nationaldag vill Lyran att vi nämner några svenska läsvärda författare. När jag bläddrar igenom mina läsdagböcker och läslistor de senaste åren upptäcker jag att mina läspreferenser ligger mest utanför Sverige men några svenska guldkorn finns allt.

Här är mina tre svenska författare som jag tycker är värda att nämna:

1. Hjalmar Söderberg som jag läste väldigt mycket i yngre år och har nu funderat på att läsa om bl a Den allvarsamma leken.

2. Maj-Gull Axelsson är en svensk författare som jag vill nämna och uppskattar mycket. Hon skriver om gripande kvinnoöden.

3. Christine Falkeland för hennes korta romaner men så poetiskt intensivt skrivna.

3 kommentarer:

 1. Hej, vilken utmaning! Jag skulle vilja slå ett slag för prosalyrikern Salim Barakat, hans täta och suggestiva berättelser, och för poeten Cletus Nelson Nwadike vars diktsamlingar jag läst med stor behållning.
  Och som en tredje kandidat; Gunnar Ekelöf.

  SvaraRadera
 2. Lotta: Gunnar Ekelöf tycker jag mycket om, de andra som du nämner känner jag inte till. Men jag ska forska lite kring dem. Intressant med nya författare. Tack för tipsen:)

  SvaraRadera
 3. Hihi, gillar Lottas sätt att skruva till frågan om svenska författare! (Nwadike och Barakat har förstås kommit hit på senare år, och Barakat skriver inte ens på svenska, men han är ju svensk medborgare.) Dessutom håller jag med om alla tre. (Favoriter: Barakats Fjädrarna och Ekelöfs Färjesång.)

  SvaraRadera