tisdag 26 juni 2012
Några spanjorer
Ingen blev gladare än jag när jag häromdagen satt och slösurfade runt på nätet och upptäckte bokförlaget Astor. Vid en närmare titt såg jag att förlaget ger ut spansk och italiensk samtidslitteratur översatt till svenska. Jo, jag såg rätt, ett bokförlag som bara ger ut böcker översatta från spanska och italienska.
Som spanskstuderande sedan många år och intresserad av spansklitteratur blev jag väldigt glad att nu får även vi svensktalande tillgång till den moderna spanska litteraturen. De stora förlagen tar sig ofta an giganterna som Vargas Llosa och García Marqués m fl men den spansktalande världen har så mycket mer att erbjuda som inte når oss.
Tre intressanta författare från Spanien vars verk ges ut på Astor förlag, Andrés Barba, Mercedes Cebrián och Elvira Navarro.
Alla tre är födda efter 1975 i Spanien efter den spanska diktaturen fall och Francos död. En generation som kallar sig La Movida som innebär en ny form av konstyttring inom musik, konst, film, mer vågad än tidigare då stark censur rådde.
Närmare recension kommer om några dagar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Man brukar nog anse att La Movida pågick från Francos död till mitten av 1980-talet, och då var nog dessa författare ännu lite unga. Det är ju glädjande att det kommer så många små förlag nu som specialiserar sig på enskilda språkområden, eller begränsade geografiska områden. Det fungerar ju dels för att det finns möjlighet att få stöd för översättning från andra språk än Engelska, och dels för att dessa förlag kan skaffa sig detaljkunskap om "sina" områden. Tyvärr tycker jag ju att en del förlag (t ex Astor) kunde jobba lite mera med marknadsföringen (på deras hemsida länkas det t ex inte till alla översatta verk för resp. författare!, de har inte heller lag in "sina" författare i Wikipedia). Nackdelen med dessa specialserade förlag är att endel länder/områden faller lite mellan stolarna, det översätts t ex inget från Belgien/Nedeländerna
SvaraRaderaKurt : Du har helt rätt och jag är medveten om att La Movida startade innan nämnda författare var födda, men att litteraturen som präglar Spanien efter Francos död ser annorlunda ut än litteraturen efter inbördeskriget som mycket handlande kriget och de spår som det satt och de nämnda författare är präglade och tiden efter Francos död.
SvaraRaderaJag håller verkligen med dig om att de små förlagen inte marknadsför sig tillräckligt bra. Själv hittade jag Astor av en slump.