Vi befinner oss i ett paradisiskt landskap i Ön av Lotta Lundberg en ö mitt i Polynesien. Huvudpersonen är Olivia som lämnar sina läkarstudier i Uppsala precis innan hon ska göra sin AT-tjänst för att hon önskar komma närmare Heyerdahl, Gauguin och Moby Dick och beger sig till Söderhavet och där blir hon kvar.
När handlingen i boken börjar har Olivia varit på ön i 25 år. Hon arbetar som doktor och acklimatiserats till de seder och traditioner ön har. Hon lever ett fritt förhållande med Taip som också gärna delar säng med andra. Sådana är reglerna och Olivia finner sig i det.
En dag landstiger några myndighetspersoner till ön från London för att utreda några sexuella övergrepp som de har hört förekommer på ön. Ön tillhör ju The Brittish commonwealth varför det har rätt att granska om de följer de lagar och bestämmelser som sätt i England. Här möter nu västvärlden djungel och vem har rätt att ha synpunkter på vem.
Det som kommer fram när myndighetspersonerna intervjuar invånarna på ön om det förekommer våldtäkt och pedofili är inte just det utan det de som bor där mest har problem med är alkoholism, arbetslöshet, atomsprängningar och fiskerirättigheter alltså problem som uppstått genom imperialism och kolonialism.
Det här är en mycket välskriven men framför allt en tankvärd bok om vems regler är det egentligen som gäller i en koloni.
Den låter intressant! Jag läste nyligen Gunnar Ardelius roman om en svensk familj som flyttar till Liberia. Den handlar också om kolonialism, kan rekommenderas!
SvaraRaderaFru E: Jag är också lite intresserad av Gunnar Ardelius bok. Men Ön var också oväntat bra tycker jag.
SvaraRadera