söndag 5 februari 2012

Natt utan ängel - Anna Jakobsson Lund

I Natt utan ängel av Anna Jakobsson Lund möts Åsa och Björn på en skrivarkurs. Det är sommar och skrivarkkursen äger rum  i en vackert belägen trakt någonstans i mellansverige.
Björn är några år äldre än Åsa ganska många till och med. Det är inte så att omedelbar kärlek uppstår mellan dem. Nej det här är inte en sådan roman om kärlek och svek och sådant. Här möter vi två sargade själar som likt magneter dras till varandra. I mötet dem emellan och i dialogen släpper de ut lite och man förstår att livet farit illa med dem.
Några månader senare, på jullovet återses de hos Björn som bor i norra Sverige. Det är bitande kallt. Åsa bor i Stockholm där hon studerar till lärare. Det är inget enkelt möte, men här möter också Åsa Björns förflutna. När det i byns snabbköp möter en före detta flickvän till Björn vecklas hela hans liv upp som vittnar både om svår uppväxt och alkoholproblem.
När Björn börjar berätta om sitt liv börjar också Åsa berätta om sitt.
Det här är en bok om att våga släppa in en främmande person innanför huden och vad som händer om man berättar och avslöjar för mycket, om sårbarhet och mod. En bok som väcker tanken kring identitet och vem man är bakom sin fasad och sina roller och vad händer om man tappar allt.
Men när bådas masker har fallit och de avslöjar sina mörka sidor finns det ingen hejd på de klickeartade uttryck för att få bekräftelse av varandra. Inte kan man väl vara värd att älskas av den andre för att man inte är tillräckligt god och så vidare. Just de partierna kanske var lite överflödiga då budskapet tydligt gått fram hur dåligt de i själen kände sig.
Anna Jakobsson Lund skriver enkelt, lättsmält och träffsäkert. Det finns ett driv genom hela berättelsen som gör att man vill veta hur det ska går för huvudpersonerna.
Natt utan ängel är Anna Jakobsson Lunds debutroman och jag ser fram emot att läsa fler böcker av henne.

Recensionsexemplar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar