onsdag 29 februari 2012

Nordiskläsutmaning - Danmark


När jag tänkte läsa Intet av Janne Teller tänkte jag förena nytta med nöje. Jag tänkte både läsa en ungdomsbokför att bredda mig som högstadielärare i svenska och dessutom delta in den nordiska läsutmaningen som ordnas av Dantes bibliotek.
Efter att jag läst halva boken, Intet, insåg jag att jag inte kommer att använda den i min undervisning. Handlingen är att en kille i klass 7A Pierre Anthon  bestämmer sig för att  hoppa av skolan och sätta sig i ett plommonträd och kasta kärnor från de uppätna plommonen  på sina klasskamrater då allt i livet ändå är betydelselöst. För att motbevisa Pierre Anthon samlar klasskamraterna ihop en hög med föremål som de anser har betydelse. För att samla sin sakerna av betydelse använder klasskamraterna något gränsöverskridande metoder och konsekvenserna blir långt ifrån  vad klasskamraterna i 7A hade väntat sig.   Det värsta blev att Pierre Anthon fick rätt att det som betyder något egentligen inte har någon betydelse.
Trots  att boken var bra och det filosofiska resonemanget kring olika betydelser i livet var fyndigt är detta en bok jag inte kommer att sätta i händerna på mina högstadieeleverna då metoderna klasskamraterna i boken använder för att hitta dess betydelse är alltför kontroversiella och att jag knappt kan stå för dem i en eventuell bokdiskussion.
Är det någon som läst något av Janne Teller, som för mig var en ny bekantskap?

4 kommentarer:

 1. Jag har läst den här boken och tyckte att den borde vara bra att läsa i klassen, som ett varnande exempel och med möjlighet att ingjuta lite hopp i åhörarna. Men det är ju lätt för mig att säga som inte är lärare och inte behöver diskutera det vanvettiga som händer i boken.

  http://violensboksida.bloggplatsen.se/2010/04/08/2803279-teller-janne-intet/

  SvaraRadera
 2. Violen: Nej jag kände att jag inte ville läsa just den boken men kanske Janne Teller har något annat på lager. Känner du till om han har skrivit något mer läsvärt?

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag ställer en fråga till alla som varit med i den nordiska utmaningen hos Dantes bibliotek:

  http://vastmanbok.blogspot.se/2012/05/fraga-flytta-den-nordiska-utmaningen.html

  SvaraRadera