tisdag 13 december 2011

Livet börjar på fredag - Ioana Parvulescu

Ibland när jag läser böcker får lust att besöka den plats där boken jag läser utspelar sig. Livet börjar på fredag av Ioana Parvulescu är just en sådan bok. Handlingen utspelas i Bukarest de sista13 dagarna 1897. Elektriciteten är ännu ej uppfunnen och korsetterna har man upptäckt är skönare att vara utan. Det är en stad som lever och ett myller av människor och liv.
Livet börjar på fredag är en bok inte helt lätt att komma in i. Människor ur olika samhällsskikt presenteras och det är i början svårt att hålla reda på alla, men ju längre in i romanen vi kommer så faller saker och ting på plats.
Här möter vi Costache, polisen, Dr Margulis och hans dottersom skriver dagbok och läserVanity fair och har kärleksbekymmer, redaktören från en av stadens konkurrerande tidningar och budkillen Nico som är med överallt, med många fler, ett väl sammansatt persongalleri som belyser samhället de lever i.
Det som bekymrar människorna i staden är en lätt förvirrad man som dyker upp i färglada skor som man inte vet är falskmyntare eller hederlig.
Boken är berättartekniskt skriven så att fler personer i staden ger sin röst och sin version till det som händer och bidrar till att boken får olika berättarperspektiv.
Det är är en mycket läsvärd bok av en författare som jag vill se mer av.
Boken är utgiven av förlaget 2244.

3 kommentarer:

 1. jo, sånt är roligt, jag är förtjust i gamla berättande reseböcker..

  SvaraRadera
 2. "Livet börjar på fredag" kommer säkert att bli en av årets böcker för mig. Visst vill man läsa mer av Parvulescu!

  SvaraRadera
 3. Hannele: Reseböcker tycker jag också om även om denna bok kanske inte precis är en resebok.
  Ingrid: Jag har sett att hon har gett ut en hel del på rumänska. Hoppas förlaget 2244 ger ut mer av henne.

  SvaraRadera