fredag 16 december 2011

Oss bokbloggare emellan

Titt som tätt dimper det ner recensions ex i brevlådan. Ibland blir jag tillfrågad på min mail om jag vill recensera böcker. Jag som har som en liten specialnisch att jag tycker om att läsa debutanter. Det har jag gjort väldigt länge. När jag blir tillfrågad vill jag självklart läsa boken och skriva något om den.

....men  hur gör ni när ni får förfrågan om att recensera en bok och ni upptäcker att boken inte är er kopp te eller att den t o m är dålig både till innehållet och språkligt? Utför ni de utlovade recensionen och plockar fram det som är hållbart i boken eller skriver ni precis från hjärtat vad ni tycker? Ibland kan det vara svårt att förhålla sig trots att man som bokbloggare vill vara något av en kulturbärare och föra fram böcker som kanske inte kommer fram på annat sätt.

6 kommentarer:

 1. Jag tänker att ingen vinner på att jag inte är ärlig och att en dålig recension ändå ger boken uppmärksamhet. Skulle aldrig ljuga, däremot undviker jag att vara onödigt elak. Jag har inget behov av att stoltsera med att jag läst en dålig bok som vissa kulturjournalister gillar att göra. Orkar jag inte läsa ut en recensionsbok så gör jag inte heller det. Ibland skriver jag att jag försökt läsa och inte orkat igenom boken, ibland skriver jag ingenting.

  SvaraRadera
 2. Enligt O: Tack precis som du säger vill jag plocka det som är bra en bok.

  SvaraRadera
 3. Intressant och högaktuell diskussion även för mig. Får se hur jag gör.

  SvaraRadera
 4. man ska väl vara ärlig, just nu tar jag inga extra böcker, hinner inte...

  SvaraRadera
 5. Mimmimarie: Intressant att läsa om hur du tänker.
  Hannele: Man måste ju kunna säga nej också.

  SvaraRadera
 6. Om de frågar mig innan och jag inte är intresserad av boken så tackar jag nej, vänligt men bestämt. Om jag har sagt ja och fått boken så recenserar jag den. Om ett förlag skickar mig en bok jag inte bett om så läser jag den bara om jag vill. Jag skriver alltid precis vad jag tycker om boken. När jag recenserar för tidningar så läser jag allt förstås och förhåller mig på ett lite annat sätt, analyserar mer och så. Men oftast beställer jag recensionsexemplar genom att höra av mig till förlagen och väljer då sådana böcker jag vill läsa och då läser jag dem alltid och bloggar om dem. :)

  SvaraRadera