onsdag 21 mars 2012

Bok om läsning

För några dagar sedan hade jag möjlighet att få lyssna på Aidan Chambers som ofta besöker Sverige  och föreläser om litteratur och metoder för att väcka barn och ungdomars intresse för läsning och litteratur.
Jag har haft förmånen att få lyssna på honom ett flertal gånger och förutom att han är en inspirerande och behaglig person att lyssna på har han som en mängd tips och idéer om hur man kan få barn att läsa och locka till intressanta och givande boksamtal.
Han är en stor förespråkare för barnens rätt till läsning och litteratur.

Han har givit ut två böcker om läsning och litteratur på svenska som nu kommit ut i en dubbelvolym: Böcker inom och omkring oss. En bok som är oumbärlig för oss som jobbar med barn och ungdomar och läsning.
Boken behandlar allt från lämplig läsmiljö och att hitta lästid till konkreta boksamtal; Aidan Chambers tell me metod med stående frågor som faktiskt passar till alla böcker och till olika åldersgrupper.
För mig har Aidan Chambers metodik varit oumbärlig, som lärare i svenska och som en länk till att försöka få så många unga människor att intressera sig för litteratur och börja läsa med ett djupare intresse.

Aidan Chambers har också givit ut några mycket läsvärda ungdomsromaner.

Någon annan som känner till Aidan Chambers och använt hans böcker som inspiration?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar