söndag 11 mars 2012

En gåtfull vänskap -Yoko Ogawa

Huvudpersonen och tillika berättarjaget i En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa arbetar som hembiträde hos en doktor som han kallas i romanen. Huvudpersonen arbetar på ett bemanningsföretag och får i uppdrag att hjälpa till hemma hos doktorn. Doktor råkade ut för en bilolycka 1975 som skadade minnesfunktionen i hans hjärna. Han kan endast minnas 80 minuter tillbaka i tiden, men däremot allt som skedde före 1975 kommer han ihåg.
Hembiträdet lägger upp strategier för att hjälpa honom med hans besvär och sätter upp post it lappar på hans kläder med saker han måste komma ihåg.
Doktorn var innan olyckan en framgångsrik matematiker och allt han tänker, ser och upplever kopplar han ihop med  siffror, primtal och avancerade ekvationer. Trots att jag som läsare inte är speciellt intresserad av  matte eller siffror fångas ändå in i tänket av vad man kan göra med olika sifferkombinationer som vi har omkring oss.
När hembiträdet varje dag anländer till doktorn, som eftersom hon varit ifrån honom i mer än 80 minuter har glömt bort henne, inleder konversationen med att fråga om hennes skonummer.
När doktorn förstår att hembiträdet har en liten son vill han inte på några vilkor att han ska vara ensam hemma efter skolan så sonen tillbringar eftermiddagarna tillsammans med doktor. Doktorn kallar honom Roten eftersom huvudet är platt och ser ut som det matematiska rottecknet. Tillsammans räknar det matte och löser matematiska problem. Som ett gemensamt intresse har de också rugby.
En gåtfull vänskap är en lågmäld enkel liten bok om vänskap och vad man kan göra för andra och för varandra.
Med En gåtfull vänskap presenteras Yoko Ogawa på svenska.

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte också väldigt mycket om den och hoppas att det snart översätts något annat av Yoko Ogawa.

  SvaraRadera
 2. Mimmimarie: Jag tänkte också att jag gärna vill läsa något mer av henne.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle också gärna läsa mer av Ogawa. Har förstått att hon skrivit ganska mycket och hoppas att framgångarna med En gåtfull vänskap gör att förlaget vågar satsa på fler översättningar.

  SvaraRadera
 4. Petra Rhodin: Ja hon har skrivit mycket och jag väntar också på fler översättningar. En författare att lägga på minnet är hon verkligen.

  SvaraRadera