torsdag 29 mars 2012

Ett arabiskt vemod - Abdellah Taïa

Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa är en liten roman till omfånget men på endast dryga 100 sidor har den fångat upp alla dina sinnen. Jag glömmer bort att andas. Den griper tag och släpper inte trots att boken är utläst sedan ett dygn.
Abdellah Taïa skriver självbiografiskt och självutlämnade om att vara homosexuell i ett muslimsk land. Som ung tonåring i Marocko blev han kallad feminin och överlevde en våldtäkt där de kallade honom  förnedrande vid kvinnonamn.
Hans drivkraft att göra film och bli filmskapare tog honom till Paris och Kairo.
I Paris blir han handlöst förälskad i den spansk-franske filmaren Javier som kall och känslolöst inte besvarar hans kärlek. För att glömma Javier och sig själv flyr han till Kairo men där blir det inte bättre.
Ett arabisk vemod är en bok om att våga utöva förbjuden kärlek och hitta vem man är, ett sökande efter identitet. Var han än hamnar är sökandet efter  rätt kärlek som en bekräftelse på att han har hittat svaret på vem han är. Men de män han möter är på olika sätt destruktiva i sina yttringar och Abdulla för undergiven för att finna balans i sjuklig svartsjuka, avvisande och possessiva egenskaper.
En mycket läsvärd lite bok från Grates förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar