lördag 26 maj 2012

Azorno - Inger Christensen


Fem kvinnor berättar sin historia om varandra och deras relationer. Det är Louise, Randi, Xenia, Katarina och Bet Sampel. Gemensamt har de att de har en relation till Sampel. Kvinnorna tävlar om vem som står Sampel närmast  och vem som förekommer på sidan 8 i den roman som Sampel håller på att skriva.
Det är en vackert komponerad roman  med ett språk där alla sinnen finns närvarande; det röda paraplyet mot camparin i kontrast mot den bleka himlen och de vita handskarna som den för stunden berättande personen har eller den blå fåtöljen  mot det elfenbensfärgade någonting och så där håller det på. Färger som kontrast till något. Det är så oerhört vackert ,bilderna som Inger Christensen målar upp.Det är också dofterna från Sampels rosenträdgård som är så starka att man kan känna dem när man läser. Hela texten är så sinnlig, smak, musik ...
De fem kvinnornas historia i form att korta texter vävs ihop till något repetetivt. Händelser återkommer och upprepas och  går in i varandra. Det är svårt att hålla isär vem är vem eller är det kanske samma person. Ja tolkningarna kan bli oändliga av Azorno.
Att det är en poet som har skrivit denna korta, färgstarka och sinnliga bok råder ingen tvekan till när det som skrivs med ord visas med bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar