lördag 19 maj 2012

Samtal med fluga - Lydia Davis

Jag har nästan alltid varit en motståndare till noveller och ovilligt läst novellsamlingar. Det är för mig för många olika situationer och omständigheter att sätta sig in i på kort tid. Men naturligtvis finns det noveller i litteraturhistorien som jag har läst och med stort nöje minns. Hjalmar Söderberg har ett antal mycket läsvärda noveller.
När jag nu tar tag i Samarbete med fluga av Lydia Davis, som blivit så kritikerrosad och som med denna novellsamling presenteras på svenska, är det mer av nyfikenhet än ett djupare intresse att försöka ta mig igenom novellsamlingen.
Redan vid bläddrandet av boken när jag får den i min hand ser jag att Samarbete med fluga inte liknar någon "vanlig" novellsamling. Några texter är korta bara någon rad andra sträcker sig till ca 30 sidor. Väl läsandes Lydia Davis noveller kan jag inte släppa boken ur mina händer utan läser boken i ett andetag. Det är som att ha en person framför sig som berättar händelser ur sitt liv. Alla noveller är av olika karaktärer och längd och lite spretiga. Några så korta att de känns som anteckningar som snabbt nedtecknats när de dykt upp i huvudet som något viktigt att komma ihåg. Andra noveller handlar om iakttagelser över förhållanden. Den längsta noveller; Helen och Vi; en närstudie i hälsa och vitalitet  handlar om två gamla kvinnor från  olika etniska och geografiska områden i USA som uppnått hög ålder. Här berättar Lydia Davis om kvinnornas liv ur alla tänkbara vinklar; socialt, kosthållning, familjerelationer, syn på sig själva osv. Trots att den här novellen är lite av en socialantropologisk studie kan jag inte sluta läsa den. En novell tar upp Mrs D som har svårigheter att hitta en lämplig hemhjälp och beskriver ett stort antal sådana och varför de till slut slutar jobba hos familjen.
Alla noveller är på sina egna sätt men de handlar om något inträffat, en iakttagelse rakt upp och ner, okonstlat och odramatiskt. Det är som att ha Lydia Davis framför sig berättande delar ur sitt liv.
Lydia Davis novellsamling är läsning som man inte ska missa. Novellerna lever kvar inom mig långt efter att jag lagt boken ifrån mig. Jag har fått upp ögonen för en verklig novellist och jag hoppas på fler översättningar av Lydia Davis

4 kommentarer:

  1. ska lägga på minnet om jag ser på biblioteket

    SvaraRadera
  2. det var ett riktigt fint lästips! jag har skickat inköpsförslag till "mitt" bibliotek. (vill ha hunden också, förresten). är inne i en novellperiod

    SvaraRadera
  3. Läst och sett: Om du är inne i en novellperiod är den här boken perfekt. Trevliga och roliga och lättlästa noveller:)

    SvaraRadera