lördag 12 maj 2012

Drömbokhandeln - Laurence Cossé

Tanken låter väl tilltalande för en bibliofil; en bokhandel där det bara säljs bra böcker, en drömbokhandel , Au bon roman som boken heter på franska.
När bohemen och bokälskaren Ivan och den rika arvtagerskan Fransesca av en slump träffas börjar de fundera på att just starta en bokhandel med bara bra böcker. Begreppet kan ju verka lite luddigt för vad är egentligen bra böcker. De utser en kommitté på åtta personer som anses ha så stora litterära kunskaper för att göra ett urval av verkligen bra böcker som ska säljas i bokhandeln.
Inom några månader har de slagit upp dörrarna till drömbokhandeln som ligger i Quartier Latin i Paris intellektuella kvarter. Förutom att böckerna är nogsamt utvalda av expertkommitten är bokhandeln elegant inredd med bokhyllor från golv till tag, bokbord och fåtöljer där man kan slå sig ner och bläddra och läsa i böckerna. Försäljningen går bra.
Så här långt låter allt bra, men det dröjer inte länge förrän problemen dyker upp. Folk kommer in i bokhandeln och frågar efter populärlitteratur som inte ingår i sortimentet. Elaka tungor pratar om att det är en elitbokhandel och vem har rätt välja ut böcker som alla ska läsa.
Efter ytterligare en tid råkar några medlemmar ur kommitten ut för "olyckor" som orsakar både fysiks och psykisk skada. Konkurrerande boklådor öppnas i kvarteret och försäljningssiffrorna rasar. Ivan och Fransesca anlitar en polis som dessutom är en läsande polis och gärna besöker Drömbokhandeln, för att göra närmare efterforskningar i det som hänt kommittémedlemmarna.
Drömbokhandeln är en underbar bok att läsa. I texten finns boktitlar och författare insprängda. Författare och titlar som jag inte känner till men jag blir väldigt nyfiken på dessa som man kan förmoda är författare som kultureliten i Frankrike har som preferenser. Som en spänningsförhöjande effekt finns kriminalhistorien som skapar ett driv i berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar