måndag 14 maj 2012

Norska favoriter



Veckans Tematrio handlar om norska författare inför att det snart är 17 maj. Lyran uppmanar oss att nämna tre norska favoriter Jag läser mer och mer norsk och jag tycker att det har översatt mycket intressanta norska författare till svenska de senaste åren.

Här är mina favoriter just nu:

Trude Marstein
Jag läste precis Ingenting att ångra och jag blev positivt överraskad av hennes sätt att skriva så långsamt och detaljerat utan att trötta ut. Hennes första bok på svenska Göra gott har jag ännu inte läst men snart.

Lars Saabye Christensen
Halvbrodern som är en enastående släktkrönika läste jag med stor behållning.

Jan Kjaerstad
Han triologi Förföraren, Erövraren och Upptäckaren som är en fantastisk läsning. Det går knappt att återge vad de handlar. Det mesta tror jag men framför allt så bra skrivna. Jag har Det var vi som var bröderna Walker liggande som min sommarläsning

15 kommentarer:

 1. Hej, För några år sedan läste jag Tecken till kärlek av Jan Kjaerstad och blev helt betagen. Det var några år sedan nu, jag minns bara känslan. Helt underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag oläst i min bokhylla, kul att läsa om din positiva reaktion.

   Radera
 2. Lotta: Tecken till kärlek har jag inte läst. Men det ska jag nog ta och göra:) Har du läst något annat av Kjaerstad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, bara den här. Jag vet inte varför jag stannade vid den när jag blev så förtjust. Blev inspirerad nu att läsa fler. Planerar just nu en lång tågresa till Bergen över midsommar. Det tar runt tolv timmar, så det vore tillfälle att fördjupa mig ytterligare i både hans och andra norska författare. Min dotter bor sen 1 år tillbaka i Bergen, det gör mig lite extra nyfiken på att börja läsa lite norskt. Till henne har jag rekommenderat Sigrid Undset, Kristin Lavransdotter. Läste även den för många år sedan, tyckte jättemycket om den.

   Radera
 3. Saabyes cirkus minns jag ännu med härlig känsla. Jag har Beatles liggande i hyllan.

  SvaraRadera
 4. Anna: Cirkus har jag också i en bokhög, dock har jag ännu inte läst den. Tänk vad mycket högar jag har med godbitar som jag inte hinner ta tag i. Har du också det?

  SvaraRadera
 5. Halvbrodern tillhör de få böcker som min pappa rekommenderat men som jag inte orkat med. Tror jag började läsa den på norska. Den var alldeles för tung...

  SvaraRadera
 6. Lotten: Pröva att läsa den på svenska. Den är värd besväret:)

  SvaraRadera
 7. Lars Saabye Christensen är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 8. Lyran: Halvbrodern är mycket bra.

  SvaraRadera
 9. Mycket spännande tips :)

  SvaraRadera
 10. Det är ju mycket få Norska böcker som översätts, så det är väl värt att läsa dem på Norska, så ökar utbudet väldigt mycket. Urvalet av t ex Levi Henriksens glesbygdsprosa från gränstrakterna mot Sverige på Svenska består t ex bara av en enda bok!

  SvaraRadera
 11. Förföraren stå i min hylla och har gjort så ett bra tag. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 12. Kurt: Jag har ännu inte tagit mig för att läsa på norska men jag borde nog ge det ett försök:)
  Enligt O: Kjaerstad är jättebra.

  SvaraRadera