tisdag 1 maj 2012

Klassiker att läsa i sommar

Veckans tematrio: sommarklassiker. Det kunde inte vara ett bättre valt ämne. Jag precis suttit i Valborgshelgen och funderat ut vilka klassiker jag ska läsa i sommar.
Ni som har följt mig har kanske sett att jag har en alldeles egen klassikerutmaning som innebär att jag ska läsa minst en klassiker i månaden. Nu blir det inte alltid som man har tänkt sig. Jag tror att jag hann med fyra klassiker förra året. Och i år har det inte blivit bättre hittills. Därför, precis som Lyran skriver, är sommaren ett perfekt tillfälle att ägna sig åt klassikerläsning då det finns få nya bokutgivningar som frestar och man kanske befinner sig långt ifrån bokhandlare där man kan slinka in och köpa någon ny bok eller i bästa fall man är helt enkelt inte uppkopplat så att man kan få bokinspiration via nätet.
De klassiker jag har tänkt att läsa i sommar är:

Svindlande höjder av Emily Brontë
Den har legat så länge i min  bokhög och väntat på att bli läst. Jag nästan skäms att jag ännu inte tagit mig för att läsa den. Nu ska det bli av.

Bergtagen av Thomas Mann
Bergtagen kom ju i höstas ut i nyöversättning och jag inhandlade de förstås, i tron att jag skulle kasta mig över den och läsa den direkt. Det blev inte så. Den är en riktig tegelsten så den passar perfekt att läsa på landet i sommar.

På spaning efter den tid som flytt (del 1) av Marcel Proust
Jag har länge haft som projekt att läsa På spaning men efter att ha lyssnat på ett radioprogram om boken där flera personer diskuterade den kände jag att nu är tiden inne. Jag köpte den för att ha den som ett sommarprojekt. Jag tror att den är ganska krävande så några lugna dagar på landet är nog passande för den.

5 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag skulle vilja utmana dig i en frågeutmaning. Svara på mina elva frågor och skapa elva egna frågor. Utmana sen elva andra bokbloggare! Mina frågor hittar du här:
  http://lingolitt.wordpress.com/2012/05/01/jag-har-blivit-utmanad

  SvaraRadera
 2. På spaning efter den tid som flytt är ju en utmärkt sommarläsning, och klassiker skall givetvis läsas på sommaren. En del böcker tar det ju längre tid att verkligen komma in i, för "på spaning efter den tid som flytt" kan det ta mera än en del!

  SvaraRadera
 3. Unknown: Jag har förstått att På spaning är inte någon lätt bok. Nu har jag ju sommaren på mig att läsa. Jag ser det som en utmaning.

  SvaraRadera
 4. Inga dåliga klassiker du valt, ett rejält antal sidor också....

  SvaraRadera
 5. Absolut underbara klassiker du valt för sommarens läsning!

  SvaraRadera