lördag 28 juli 2012

En intressant debutant


I Fågeln i kejsarens träd skriver Tomas Eklund om Daniel som lider av en sjukdom vars symptom är att drivas till att försvinna. Daniel vandrar målinriktat iväg till något som verkar vara ett medvetet valt mål utan att minnas varifrån han  kommit och  i minnet  återstår  endast fragment av det förflutna. Kvar lämnar han en förtvivlad sambo Stella som inte lyckas spåra upp honom och till slut ger upp sitt sökande.

Daniel har kommit till en nästan kusligt ödelagd stad. Det är kallt och det snöar konstant. Snö som smälter när den kommer till marken. Daniel har funnit sin bostad i ett öde bibliotek. Han hittar ett rum och inrättar sig där och väljer ensamheten . Omgiven av böcker var och en med sin historia, berättelser som på olika sätt hänger ihop som människor med varandra.
Stämningen i Fågeln i kejsarens träd är apokalyptisk nästan kuslig. Tomas Eklund leker med vår uppfattning om tid och atmosfären är drömsk och ensamheten och kontaktlösheten är slående.
Vem formar historier och vad är sanning? Vi är fångade i föreställningar och klicher och roller om vem man egentligen är i sina grundvalar.
Genomgående i boken är försvinnande och återseende i en annan tid ett genomgående tema. Det mentala försvinnande från sig själv och det fysiska försvinnande till olika platser och att komma tillbaka med nytt hopp.
Fågeln i kejsarens träd är en välskriven bok där viktiga existensiella frågor kommer upp till utan. En bok som finns kvar långt efter att den har blivit utläst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar