måndag 16 juli 2012

Vive la France!

Veckans tematrio handlar om franska böcker. Jag älskar att läsa böcker av franska författare och helst ska de utspelas i Paris men det är inte det viktigaste.
Mina favoritböcker på franska är:

Igelkottens elegans - Muriel Barbery
En fantastisk bra bok som utspelar sig i Paris om en portvaktstant som bakom sin alldagliga fasad har ett livligt intellekt.

Saras nyckel - Tatiana de Rosnay
I en räd mot judiska familjer under andra världskriget gömmer Sara sin bror och låser in honom i ett rum i hopp om att rädda honom. Hon blir arresterad. Boken utspelas i två plan då under kriget och ett nu. En otroligt gripande historia.

Nina Bouraoui - Innan männen. Nina Bouraoui skriver som en inre monolog där hon nästan maniskt vänder ut och in på sig själv för att finns svar. Suggestiv läsning.


8 kommentarer:

 1. Fina tips på fina böcker. Jag håller med dig att det är mysigt om de utspelar sig i Paris. Säkert har du läst Levy och Vigan också.

  SvaraRadera
 2. Anna: Jajamensan visst har jag läst Levy och Vigan. No och jag är min favorit. Jag har använt den boken i min undervisning på högstadiet och den har fungerat mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig. Dagar utan hunger läste jag nyss och den är otäckt bra, Underjordiska Timmar gillade jag oxå.

   Radera
 3. De två senare böckerna har jag inte läst. Kanske är något att sätta upp på läslistan

  SvaraRadera
 4. Igelkottens elegans har jag sneglat på många gånger. Kanske dags att läsa den då!

  SvaraRadera
 5. Hoffafloffa: Ja sätt upp dem på läslistan. Verkligen läsvärda:)¨
  Fiberglasodin: Den är verkligen bra och tänkvärd, finns också som film:)

  SvaraRadera
 6. Inte heller dina boktips är något jag läst. Är dålig på fransk litteratur!

  SvaraRadera
 7. Lite oroväckande när de Franska favoritböckerna alla är utgivna de senaste ~5 åren. Men så har det ju tyvärr gått med litteraturen numera, att ingen läser litteratur som är äldre än 10 år, det historiska perspektivet saknas helt och ingen läser längre klassiker.

  SvaraRadera