måndag 2 juli 2012

Vattentema

I veckans Tematrio efterfrågar Lyran böcker som utspelar sig kring vatten, hav, sjöar, regnskog... ja tolkningen är fri.

Här är mina tre böcker som utspelar sig kring hav och vatten:

Utvandrarna - Vilhelm Moberg. Utvandrarna handlar ju om mycket mer än resan över Atlanten, men just den passagen i boken är både lång och seg, men så mycket händer just då. och det är den händelsen som jag mest tänker på när jag tänker på Utvandrarna. Mobergs sätt att beskriva  långsamheten minns jag bäst.

Vi de drunknade - Carsten Jensen. En av de bästa böcker jag har läst. Det mesta som händer i boken utspelas i  den lilla hamnstaden Marsdal och på de stora haven.

Dagmar - ? Danielsson. Nu när jag sitter på landet långt bort från min bokhylla kommer jag inte ihåg förnamnet på författaren. Dagmar är en liten bok som inte gjorde mycket väsen av sig när den kom ut och jag fick den av en slump i min hand. Den handlar om en man som ensamseglar i Stockholms skärgård i sin folkbåt Dagmar. Han seglar i Bartels fotspår och landstiger på ön där Bartel bodde. En underbar bok om segling, natur och betraktelser. Har någon kanske läst den?3 kommentarer:

  1. Vi de drunknande lägger jag till på min läsa-lista.

    SvaraRadera
  2. Bra böcker här. Både Utvandrarna och Vi de drunknade är riktiga pärlor.

    SvaraRadera
  3. Hela Utvandrarserien av Moberg är underbar läsning i mitt tycke. Dina andra boktips var inget jag kände igen.

    SvaraRadera