tisdag 24 juli 2012

Två spanjorer i miniformat

Det är intressant att ta del av hur samtidslitteraturen har förändrats de senaste åren i Spanien. Tack vare Astor förlag får vi nu möjlighet att läsa ung spansk litteratur på svenska.
Före Francos död 1975 och diktaturen i Spanien var litteraturen starkt präglad av censur och påverkad av efterdyningarna och chocken av det spanska inbördeskriget 1936-39 som skördade så många liv.

Astor förlag har givit ut två miniböcker som mer ser ut som små informationshäften men som innehåller varsin novell på ungefär 20 sidor.

I Leken av Elvira Navarro ger sig två tolvåriga flickor ut i en lek där de börjar ägna sig åt telefonsex. De skaffar sig lämpliga smeknamn och gör det de tror att man gör när man ska hetsa upp farbröder på telefon. Flickorna går ett steg längre och stämmer träff med en av kunderna. Dock tar leken slut på ett för alla oväntat sätt.

I den andra novellen Efter oss syndafloden av Andés Barba arbetar Monica som prostituerad. Hon har en operationsdagbok där hon skriver upp alla operationer hon har genomgått, bröstoperationer, läppförstoring osv. Hennes självförakt är stort och tar sig fysiska uttryck.
Båda dessa noveller handlar om vad som händer när våra kroppar blir en handelsvara och de konsekvenser som följer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar