lördag 7 juli 2012

Mitt instängda hjärta - Marie NDiaye

För några år sedan kom Marie Ndiaye ut med Tre starka kvinnor på svenska som handlade om tre vilsna kvinnor och deras relationer och resor mellan olika geografiska områden. För den fick hon det prestigefyllada Concourtpriset..
I Marie Ndiayes senaste bok på svenska Mitt instängda hjärta utspelar sig handlingen i Bordeaux i Frankrike där Ange och Nadia arbetar som lärare på samma skola. De älskar sina jobb och är omtyckta av både elever och kolleger. Plötsligt vänds allt emot dem. Ange misshandlas brutalt och blir sängliggande och det ser ut som alla vänder dem ryggen. En skum granne som de aldrig har gillat tycks vara den enda som står på deras sida och förser dem men god hemlagat oemotståndlig mat.
Livet nystas upp. Ange två döttrar från tidigare äktenskap vill inte heller ha något med dem att göra och inte besöka sin far som ligger halvdöende med stinkande köttsår.
Nadias son har nyligen fått en dotter som hon ännu inte träffat.
Nadia kvävd av sin situation och alla oförklarliga händelser beger sig ut på en odyssé för att möta sitt förflutna, sonen som hon har dålig kontakt med och sin före detta man.
Mitt instängda hjärta är en thrillerartad roman där mystiska och gåtfulla händelser sker. Kylan och den kalla vinden står som motpol till den mänskliga kyla och det obegripliga och skapar en artificiell spänningsförstärkare. Trots att språket flyter på och har ett driv och det är lätt att komma in i historien lämnar den för mig en mängd frågetecken. Varför?

2 kommentarer:

  1. Jag väntar på mitt rec ex, jag vill gärna läsa. Gillade Tre starka kvinnor.

    SvaraRadera
  2. Anna: ska bli intressant att läsa vad du tycker. Jag tycker nog att Tre starka kvinnor var bättre:)

    SvaraRadera