onsdag 19 oktober 2011

Amulett - Roberto Bolaño

I Roberto Bolaños Amulett sitter en kvinna inlåst på toaletten på ett Universitet i Mexico City (Mexico DF). Året är 1968 då det blodiga studetrevoltrarna pågick. Hon som är inlåst är Auxilio Lacouture och som kallar sig den mexikanska poesin moder. Hon umgås med  yngre poeter och rör sig i gränder och smågator på barer och caféer i Mexico DF. Bland hennes favoritpoet nämns Arthuro Belano som jag förmodar är Roberto Bolaños alter ego.
Genom Auxilio utifrån sitt toalettbås får vi en odyssé över den latinamerikanska kontinenten på 60-70 talen då många länder där drabbades av militärkupper och ett stort antal intelektuella befanns sig på landsflykt undan militären.
Bolaño utmanar läsarna. Han rör sig historiskt och litterär bland poeter kända som okända och det krävs en viss förkunskap för att hänga med och förstå helheten.
Har man läst Bolaños tidigare utgivna verk kan man lätt känna igen stilen och några personer dyker upp från De vilda detektiverna.
I Amulett precis som i De vilda detektiverna porträtteras en serie udda, säregna, halvgalna människor som  tillsammans fångar de intellektuellas melankoliska landsflykt i Latinamerika,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar