fredag 14 oktober 2011

Sönderfall av Horacio Castellanos Moya

Sönderfall av Horacio Castellanos Moya kan sammanfattas med; en tragedi i 3 akter. Handlingen utspelas i både Honduras och Salvador där de diplomatiska förbindelserna är brutna och den politiska situationen frostig.
Boken inleds med med in intensiv dispyt mellan två makar likt en Norénpjäs  avslöjas för varje dialog mer och mer smutsigheter mellan paret och inom familjen. Parets enda dotter Teti ska precis gifta sig men mamman, Doña Lena anser inte att dotterns blivande make är lämplig för dottern därför vägrar hon närvara vid bröloppet i protest.
Andra delen av boken är en brevväxling mellan dottern Teti och hennes pappa. Dottern har nu flyttat till maken i Salvador eftersom den politiska situationen är infekterad kan dottern inte ta sig till sina föräldrar i Honduras.
Plötsligt och till synes oförklarligt mördas Tetis man och Teti får svårt att klaras sig och barnen ekonomiskt.
I bokens tredjedel är vi tillbaka i Honduras och det har gått 30 år. Nu är det en anställd hos familjen som berättar sin version även om det tar några sidor innan man förstår vem rösten tillhör.
Sönderfall är en bok om en familjs fall och splittering i ett land med politiskt instabilitet och där politiken spelar en viktig roll för familjens brist på sammanhållning.
Boken är bra och man får en bild av det politiska läget i landet utifrån folkets synvinkel via brevväxling och att en person som är anställd i hushållet berättar. Språket är lätt och snudd på barnsligt för att det begränsas av bokens brevväxlingskaraktär.
Horacio Castellanos Moya är född 1957 i Honduras men uppväxt i Salvador. Horacio Castellanos Moya har bott i exil i Canada och i Tyskland. Förutom Sönderfall finns på svenska Sanslöshet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar