måndag 24 oktober 2011

Hur tjock är en tegelsten

Det är tegelstenarnas höst. Flera riktig tjocka böcker ligger på mitt bord bredvid sängen och väntar på att bli lästa. Är det inte ovanligt många riktiga tegelstena som givits ut i höst?
Jonathan Franzén - Frihet
Thomas Mann - Bergtagen
David Grossman - På flykt från ett sorgebud
Fler?
Hur många sidor ska en bok ha för att kalla sig tegelsten? För mig är en bok en tegelsten om den innehåller mer än 500 sidor. Ibland kan jag tycka att handlingen i riktig tjocka böcker har en tendens att blir lite onödigt utdragen på bekostnad av berättarkvaliteen. Jag tycker nog en bok ska vara ca 300-400.
Har ni några preferenser på hur tjock en bok ska vara?

13 kommentarer:

 1. Läser faktiskt gärna tegelstenar, tycker om att umgås med en bok en stund...Jag tänker också att tegelstenar är minst 500 sidor

  SvaraRadera
 2. Jo, jag tycker också att en bok på över 500 sidor är en tegelsten- tycker också, precis som du, att cirka 300 sidor är ganska opitmalt för en roman. Tjocka böcker kan bli lite väl utdragna ibland och mycket är inte alltid lika med bra.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog mest om böcker som är mellan 300-400 sidor, det känns som att det tar lagom tid att läsa ut den då. Tegelsten för mig är nog lite tjockare än 500 sidor, det får bli från runt 700. Men älskar tegelstenar, det gör jag :)

  SvaraRadera
 4. Med näsan i en bok: Ja, känslan av att umgås med en bok är härlig.
  Ingrid och Monika: Det är nog så att så där 400 sidor är lagom. Då hinner man med några fler. Jag tycker det känns som det ges ut mer tjocka böcker nu än för ett par år sedan. Är det inte så??

  SvaraRadera
 5. Tittar man i och omkring vår säng förstår man att jag uppenbarligen omger mig med stora böcker, tunga böcker och tjocka böcker. Tegelstenar alltså. Inte vidare bekvämt, så borde nog försöka övergå till tunna böcker som är en konstart i sig.

  SvaraRadera
 6. EvaB: Men ibland vill man ju läsa tegelstenar.

  SvaraRadera
 7. Svårt att dra en gräns, men Fatimas hand som jag nyligen läst med drygt 900 sidor är DEFINITIVT en tegelsten :)

  SvaraRadera
 8. Vicky: Ja det kan man nog säga. Var den bra?

  SvaraRadera
 9. Ligger nog på 500 sidor för mig med och runt 500 har jag aldrig problem med. Men när det närmar sig 600 sidor då får jag lite ångest. Jobbar på det nu dock då jag hängt på tegelstensutmaningen :)

  SvaraRadera
 10. Lingonhjärta: Grattis till bröllopet måste jag säga först. Men visst räcker det med 500 sidor. Är det en intressant bok på mer än 500 sidor så läser man ju den ändå.

  SvaraRadera
 11. Detta diskuterades en hel del i och med den stora utmaningen jag hade förra hösten, tegelstensutmaningen. Tror de flesta var överens om 500+ och då får det inte vara typ en BOATS-bok för då räknas det inte som tegelsten, tyckte flera.

  SvaraRadera
 12. Jessica: Har du några tegelstenar att rekommendera ur din utmaning??

  SvaraRadera
 13. Tack så mycket :D

  Kan förresten rekommendera tegelstenen The distant hours. Jättetjock och jättehärlig :)

  SvaraRadera