fredag 28 oktober 2011

Hur sorterar man böcker

I alla år ända sedan jag i tonåren blev medveten om att samla böcker och sortera böcker har jag placerat mina böcker i bokhyllan i bokstavsordning. Kanske för att min mamma alltid och fortfarande stoppar in sina nya böcker i alfabetisk ordning efter författarens efternamn. Olästa böcker placeras alltid för sig.
Att placera böcker efter färg som jag har hört att några gör är helt otänkbart för mig.Skapar bara förvirring och oordning.Men med åren blir det en hel del böcker och det behövs mer hyllor. Ska jag sortera ut och ge bort? Hur gör ni när det blir för fullt i hyllorna? Vilken ordning har ni i era hyllor? Bokstavsordning?

7 kommentarer:

 1. Jag har alltid undrat hur man hittar sina böcker om man sorterar dem i annan ordning än bokstavsordning (efter författarens efternamn givetvis). Hur ska man komma ihåg vilken färg det är på boken? Eller hur hög den är? Och böcker som ingår i en serie hamnar på olika ställen? Det funkar säkert för de som sorterar så, men jag är konservativ :)

  SvaraRadera
 2. Jag är glömsk av mig och måste sortera i bokstavsordning. Jag har skönlitteratur för sig själv på en hylla (svensk och engelskspråkig)- tyskt hamnar för sig (för jag har så förhållandevis lite av den varan). Facklitteratur för sig och lyrik får också egna hyllor. (Jo, jag har många bokhyllor). Böcker som jag tror aldrig kommer att bli lästa igen - ger jag bort till välgörenhet (oftast Bibliotekets vänner som sedan säljer och skänker till biblioteket så att de kan köpa in nya böcker/tidskrifter).

  SvaraRadera
 3. Jag har olika avdelningar. En skönlitteratur. En deckare. En barn- och ungdomsböcker, en fantasy, en fakta ocker och en avdelning med lärarlitteratur. Just ja, en pocketavdelning med. Och en för biblioteksböcker. De flesta av dem är hjälpligt indelade efter bokstavsordning. Annars hittar jag aldrig det jag söker. Men lärarlitteraturen är inte det. Där är det efter ämne. Även kokböckerna är indelade efter mat och bak.

  SvaraRadera
 4. Monika, Ingrid och Boktokig: Ja det verkar som bokstavsordning är den enda rätta ordningen. Jag har också precis som ni lyrik och facklitteratur för sig.
  Ingrid: Ja skänker också böcker som jag faktiskt inte känner för längre. Man måste ju sortera också ibland, snart får man inte plats själv:)

  SvaraRadera
 5. Intressant, bokstavsordning har jag väl aldrig haft, men författarvis, har ofta flera böcker av samma författare. Det blir ofta ämnesvis, exempelvis alla rosenböcker ihop...

  SvaraRadera
 6. Ja... dom står lite författarvis men samtidigt inte i bokstavsordning. Just nu är dom bästa och dom med snyggast "rygg" på hyllan längst upp och dom fulaste längst ner x)

  SvaraRadera
 7. Främst är det alfabetiskt ordning som gäller, men vissa kategorier av böcker kan hamna för sig. Och ibland tvingas man sortera efter storlek, exempelvis för att allt ska få plats. Jag har ställt bilderböcker i bokstavsordning... men det lönar sig kanske egentligen inte riktigt...

  SvaraRadera