tisdag 11 oktober 2011

Bastarden från Istanbul - Elif Shafak

Bastarden från Istanbul  är en tankeväckande, humoristist och allvarlig roman av Elif Shafak utgiven av det nystartade bokförlaget 2244 som ger ut böcker av författare verksamma kring Svartahavet.
Aisa växer upp i Istanbul med sin mamma och tre mostrar, en mormor och en gammelmormor. Alla mostrar med sina egna väldigt speciella karaktärer.
När Aisas mamma Zeliha var 19 år och upptäckte att hon var gravid, trippade hon lättklädd i högklackade skor till en klinik för att göra abort. Men någon abort blev det aldrig utan Aisa föds och växer upp omgärdad och omhuldad av kvinnor som lägger sig och bryr sig till överdrift. Eftersom det inte var så lämpligt att växa upp som oäkting kallade hon för enkelhetens skull även sin mamma för moster.
I familjen ligger någon sorts förbannelse över männen som på grund av sjukdom eller olyckor dör förtidigt. Mormor Gülsüm lyckas få en son efter fyra döttrar, Mustafa,  men i rena förfäran över att växa upp i detta utpräglade matriarkat flyttar han till USA där han utbildar sig. I USA träffar han och gifter sig med Rose som varit gift med en armenier och tillsamman med honom har dottern Armanouch.
Armanouch blir nyfiken på sitt ursprung och eftersom  hennes styvfar Mustafa har familj i Istanbul undersöker hon möjligheten att åka ditt.  Hon ljuger för sina föräldrar om sin resa och beger sig dit. Där träffar hon Aisa som är i samma ålder.
Handlingen tar en annan vändning och saker börja hända och  det visar sig att flickorna står varandra närmare  än vad man kunde tro.
När det går upp för Aisa att det förflutna lever vidare i nuet omkullkastas allt eftersom hon trott att vara bastard är samma sak som att vara historielös och inte ha något förflutet.
Det här är en bok om kärlek som inte har några gränser. När Armanouch möter Aisa så möts också deras historia som är Turkiets historia ett land där judar, greker, armenier och turkar samsades och bodde under Osmanska riket men senare har krig, folkmord ändrat bilden på deras fridsamma tillvaro.
Det är också en bok om kvinnors styrka, kvinnors förmåga att överleva mäns våldsamheter. Det finns en kvinnovärld i ett land där männen styr och bestämmer.
När moster Banu som är sierska tittar in i sin glaskula och ser hela Amanoush historia är det som att läsa ett utdrag ur Tusen och en natt
Det här är en myllrande bok.Vi möter ett Istanbul som doftar av kryddor bubblar av liv. I kontrast till Istanbul står  Arizonas karga öken. Den amerikanska artficella snabbmatskultur mot de turkiska kryddstarka långkokande grytor. I detta blir  Aisa och Amanouch föreningen mellan öst och väst.
Det här är en bok som jag verkligen gillar . Förutom dess litterära kvaliteter är Bastarden en viktig bok i de multikulturella samhällen vi lever i idag att det finns hopp om att kunna enas och försonas. Den handlar också om ursprung och att man aldrig kan fly sin historia den kommer till slut ikapp och om att det är tillfälligheterna som styr.
Det är en mycket bra och läsvärd roman där Elif Shafak på ett humoristiskt sätt driver med öst och väst utan att allvaret går förlorat.
Elif Shafak är en författare som i varje fall jag vill se mera av. Läs mer om henne på hennes hemsida  här.
Och jag, jag vill besöka Istanbul!

4 kommentarer:

 1. Jag är sugen på att sätta tänderna i den här boken.

  SvaraRadera
 2. Ja då har du något trevligt att sätta tänderna i.

  SvaraRadera
 3. Vad kul med alla nya småförlag som specialiserar sig på olika geografiska områden!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är väldigt spännande att genom dessa förlag utöka sina litterära områden.

  SvaraRadera