fredag 28 oktober 2011

David Grossman på Internationell författarscen i Stockholm

Igår kväll intervjuades David Grossman på Internationell författarscen i Stockholm. Han intervjuades av DN:s kulturchef Björn Wiman.
Det första som slår mig när jag har satt mig och tittar ut över havet av människor, att det befanns sig väldigt många män i publiken, medelåldersmän. Det brukar inte vara så vanligt att majoriteten är män vid författarbesök på Internationella författarscene. Hm! Otroligt många människor hade sökts sig till Kulturhuset för att lyssna på David Grossman. För mig är David Grossman en ganska ny bekantskap. För en tid sedan  läste jag Berätta för mig. En bok bestående av två kortromaner.
David Grossman har precis kommit ut med På flykt från ett sorgebud som han är här i Stockholm för att tala om. En bok som redan blivit jämförd med Tolstojs Krig och Fred och var Obamas semesterbok.
På flykt från ett sorgebud är en bok om en familj och den israeliska verkligheten.
David Grossman berättade att hans egen son dog som soldat i en attack just när han höll på att skriva den här boken och att tack vare boken var det lättare att gå i genom sin sorg. Han säger att han valde livet och kärleken efter dödsbudet.
Han tycker inte om att skriva politiskt utan i hans författarskap intresserar han sig mer för familjen och dess inbördes relationer.
I boken Berätta för  mig som jag nyligen läste kommer just hans intresse att skriva om familjen tydligt fram. I de båda berättelserna befinner sig två nära anhöriga i ett slutet rum och ur deras dialog växer familjens hemligheter, svartsjuka och mörker fram.David Grossman är ett författarskap jag ska titta närmare på. Mycket intressant.
Böcker av David Grossman som tidigare utgivits på svenska är:

Den gula vinden 1988
Se kärlek 1989
Lammets leende 1990
Se den andre 1993
Den inre grammatikens bok 1995
Sicksackbarnet 1996
Flickan i underjorden 2005
Lejonhonung 2006
Berätta för mig 2009

3 kommentarer:

  1. Tack för boktipsen. Jag har inte läst något alls av Grossman- det kan nog vara på tiden. Ska höra mig för på biblioteket.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Ingrid: Jag är väldigt nyfiken på hans författarskap och har varit inne på antikvariat.net och där finns några böcker att köpa men biblioteken har naturligtvis också en del.

    SvaraRadera