onsdag 2 november 2011

Idag tilldelas Goncourtpriset

Idag kommer det prestigefyllda Goncourtpriset att tilldelas någon av dessa:

Sorj Chalandon
Alexis Jenni
Carole Martinez
Lyonel Trouillot

Priset som endast ger 10 euro men som lovar upplagor på ca 30 000 exemplar till vinnaren och en säker plats i den fin litterära världen
I dagens Understreckare i SVD skriver Åke Erlandsson en intressant artikel  om Goncourtprisets historia som kantats av intriger och maktkamper.  Läs här
För mig är endast Carloe Martinez bekant. Hon skrev Det broderade hjärtat som kom ut på svenska förra året. En mycket läsvärd bok som jag kan rekommendera.

6 kommentarer:

 1. jag tror inte jag känner igen någon..

  SvaraRadera
 2. Jag läste en bok av Sorj Chalandon-annars är jag inte bekant med författarna ovan- men vinnaren ska jag försöka att läsa något av. Vi får se vem det blir!!

  SvaraRadera
 3. Hannele och Ingrid: Det är flera okända. Men det tar nog sin tid innan de blir översatta. Min franska är inte så bra att jag klarar att läsa en roman.

  SvaraRadera
 4. Jag ser idag att priset gick till Alexis Jenni. Totalt okänd för mig och jag såg också att flera röster hade gått till Carole Martinez. Jag är nog mera intresserad av att läsa något av Martinez än av Jenni- jag avvaktar och ser....

  SvaraRadera
 5. Ingrid: Jag så också. Jag såg en intervju på You tube med Alexis Jenni. Jag tror intressant bok men den är på över 600 sidor...på franska... det går inte om man överhuvudtaget ska hinna läsa något mer det närmaste året. Hela boken har han tydligen skrivit på cafeer. Men Martinez är intressant hon översätts säkert till svenska eller vad tror du?

  SvaraRadera
 6. Ujdå... 600 sidor. Nej det är ingenting för mig heller. Ska jag läsa på franska måste det vara i det kortare formatet. Martinez blir nog översatt- det tror jag bestämt.

  SvaraRadera