onsdag 2 november 2011

Snöängel - Anna-Karin Palm

Snöängel av Anna-Karin Palm är en stockholmsskildring sedd utifrån några stockholmare vintern 85-86. Den vintern då Palme mördades.
Vi möter Hedvig en färglös, intetsägande flicka som jobbar på systembolaget, för att hon tycker att det är bra. Hedvig lotsar oss runt alla kvarter och stadsdelar i Stockholm. Hennes föräldrar är borta och en nära anhörig dör under vintern 85-86 precis innan hon skulle förtälja en familjehemlighet.
Boken handlar mest om det vardagliga livet som kommer fram genom de olika slumpmässiga möten som tar läsaren runt i hela Stockholm.
Mitt i detta som kan tyckas spontana möten med människor finns Hedvigs syster Lovisas hund, Billy som plötsligt försvinner och dyker upp och som får människor att förenas och börja prata. Som en skugga över romanen ligger det förestående mordet på Palme inte så att spänningen höjs utan det bara finns med hela tiden.
Anna-Karin Palm väver skickligt ihop historien om Hedvig med Stockholm som scen och språket är vackert ljudlöst och förtätat men hela historien får liksom ingen knuff av alla möten och av alla vardagligheter.

2 kommentarer:

  1. Jag känner igen hennes namn. Har hon skrivit något mer?

    SvaraRadera
  2. Hon har skrivit Målarens dotter. Jättebra och läsvärd.

    SvaraRadera