onsdag 16 november 2011

Stephen Kings bästa

När min son, som inte har litteratur som högsta preferenser i livet, kommer hem och berättar att han gärna skulle vilja läsa något av Stephen King vill jag gärna hjälpa honom. Han utgår från att jag som ständigt sitter med en bok i knät och med bokhögar omkring mig vet vem Stephen King är och vad han har skrivit och kan direkt rekommendera någon bra bok.

Sanningen är att jag aldrig har läst något av Stephen King och helt enkelt inte är intresserad av den typen av böcker som han skriver. Efter lite forskade på nätet och Wikipedia lärde jag mig en hel del om Stephen King bl a att han haft en tragisk barndom där pappan försvann tidigt och mamman som var djupt religös inte alltid hade råd med en stek på söndagarna. Jag såg också att han är mycket mer produktiv än jag kunde ana.
Nu till saken. Jag vill självklart hjälpa min tillfälligt läshungriga son med att förse honom med den absolut bästa av alla de böcker Stephen King skrivit och behöver hjälp.

Vilken är den absolut bästa Stephen Kingboken som ni kan rekommendera?

7 kommentarer:

 1. Den bästa bok jag läst av Stephen King (och jag har läst de flesta :)) är Pestens tid, men det är en rejält tjock bok och man bör vara en van läsare för att orka med den.

  Sedan beror det ju lite på om man vill ha skräck, spänning eller fantasy. King har ju skrivit en del olika saker. I alla fall, andra bra böcker är Jurtjyrkogården, Lida, Staden som försvann (Salem's Lot), Död zon, och Varsel (The shining)under sitt eget namn. Han har dessutom skrivit en del under namnet Richard Bachman och där är den bästa Maratonmarschen.

  Allt jag skrivit är förstås utomordentligt subjektivt :)

  SvaraRadera
 2. Monika:Tack för utförligt svar. Det finns ju en hel del att välja bland. När jag läste om honom såg jag att han också skrivit under pseudonym.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte hur gammal din son är, men när jag började läsa King var jag tretton och läste Carrie och Den Gröna Milen, vilka jag tyckte mycket om då. Annars är 'Salem's Lot en bra bok.

  SvaraRadera
 4. Jag hade en gång en trevlig gymnasieklass (på den tiden jag trodde att jag skulle bli lärare
  :-) . De läste "Jurkyrkogården" med stor förtjusning. Jag tycker annars som Monika ovan- "Pesten" är en bra bok (annars är kanske inte Stephen King min favoritförfattare). The Shining och Lida har jag sett i filmversioner (och de var bra då). Han har ju kommit ut med en rykande färsk roman som handlar om tidsresande (Kennedymordet i fokus tror jag- men den finns nog bara på engelska).

  SvaraRadera
 5. Är själv en King-fantast och mitt första möte med författaren var Carrie då jag var i 12-års åldern (hade redan sett den och ett antal mer eller mindre, mest mindre lyckade filmatiseringar av olika King böcker/noveller). Den gav iallafall mig mersmak!

  Djurkyrkogården och Lida är mästerverk som inte är alltför långa! Annars några av de lite nyare böckerna, som Benrangel, Signal, Flickan som älskade Tom Gordon (inte så mycket skräck i den sistnämnda) och Desperation kanske är en lite "lättare" introduktion till Stephen King då dom utspelar sig närmare nutid och därför kan vara lättare att ta till sig?

  Novellsamlingarna är också att rekommendera!

  SvaraRadera
 6. Ingrid, Anna och Februaribarn: Tack alla för bra tips. Titlarna känns igen även för mig som aldrig läst något av Stephen King. Jag kommer nog hitta något bland era förslag.

  SvaraRadera
 7. sv: tror aldrig jag har sett någon lärare som står helt stilla och har lektion:P

  Det och Höstgärning är två andra böcker som jag gillar av Stephen King. Annars håller jag med dem andra:)

  SvaraRadera