torsdag 5 januari 2012

En underbar fransk film - Mannen från Le Havre

 Jag har en viss förkärlek för franska filmer, gamla som nya och försöker se så många jag kan som visas på stan. Det finns nästan alltid en som visas just nu.


I dag har jag sett Mannen från Le Havre som utspelar sig som titeln säger i Le Havre som också är en hamnstad. Marcel Marx som lämnat sitt bohemiska liv i Paris för att försörja sig som skoputsare. Ja, det går ju sådär. Efter dagens slut går han hem plikttroget till sin hustru och lämnar de intjänade Euron.
Polisen får tips om att en stor container i hamnen innehåller ljud man misstänker kommer från människor. Vid öppnandet av container finner man ett antal flyktingar från Afrika. En ung pojke lyckas smita och efterlyses av polisen. Marcel och den afrikanska ynglingens väg korsars och Marcel bestämmer sig för att hjälpa pojken och gömmer honom i sin enkla bostad.
Det här är en film som är svår att tidsbestämma 70-tal 80-tal 90-tal? Personerna i filmen är enkla: det är Madame i brödbutiken, Madame på caféet som ger Marcel sitt dagliga glas vin, Jean-Pierre i grönsaksbutiken  och alla går ihop för att hjälpa den afrikanska pojken att hitta sin mamma.
En helt underbar film som inte lämnar någon oberörd.

3 kommentarer:

 1. Jag har något att lära mig av dig, så mycket är klart. Hitills har jag inte tyckt att man kan ha underbar i samma mening som fransk film.

  SvaraRadera
 2. såg några fina franska filmer förra året, Mina eftermiddagar med Margueritte av Jean Becker, en film för bokälskare.... ska lägga detta på minnet.

  SvaraRadera
 3. Mimmimarie: Jo d
  et kan man. Såg du inte Igelkotten på TV i torsdags. En annan UNDERBAR film:)
  Hannele: Jag var inte så förtjust i Margueritte även om tanten har härlig.

  SvaraRadera