söndag 8 januari 2012

Hur många dricker kapselkaffe?

Tidningen SPRÅK har kommit ut med ett nytt nummer.
Numret innehåller bland annat en lista över ett urval av 2011 års nyord. En nöjsam läsning. Jag ser hur nya ord som smyger sig in i språket och man tar in dem omedvetet lägger till dem till sitt befintliga ordförråd.
Kapselkaffe till exempel. Kaffet man dricker från en Nespressomaskin. Fler nyord är:
Fastlans
flipperförälder
gps-väst
ofast jobb
appar
mobildagis
lob
padda
prehab
Känner ni igen några?
Listan är lång och fler nyord finns.
Brukar ni läsa tidningen SPRÅK?

5 kommentarer:

 1. Det händer ibland- men inte så ofta. De där nyorden skulle man kanske titta lite på så att man inte blir helt igensnöad (det räcker så bra ändå :-) Padda vet jag i alla fall vad det är (Ipad, eller hur?)På min tid var lob förkortning för Lagen om omhändertagande av berusade personer- jag misstänker att denna förkortning har en helt annat betydelse idag.....

  SvaraRadera
 2. Jag läser och roas mycket av tidningen Språk när jag får möjlighet att läsa den. VArför inte med en kopp kapselkaffe från vår nya maskin i handen :)

  SvaraRadera
 3. Ingrid: Det är intressant med de nya orden. Bra att känna till åtminstone men de känns lite som om det mest är unga vuxna som använder dem.
  Vicky: Kapselkaffe var ett nytt ord som jag ska använda i vår också nya kapselkaffemaskin. Gott kaffe dessutom säger jag som mest är en tedrickare. Men vår tonåring köpte en nespressobryggare i julklapp åt oss för att han ansåg att vi var den enda familjen som INTE hade en sådan apparat.;)

  SvaraRadera
 4. sporadiskt läser jag språk, men tycker inte att kapselkaffe verkar miljövänligt, annars är det kul med nya ord.

  SvaraRadera
 5. Hannele: Språk är en matnyttig tidning. Jag håller med dig kapselkaffe är INTE miljövänligt och det är därför jag och min man inte har köpt en sådan tidigare.

  SvaraRadera