onsdag 25 januari 2012

Montedidio - Erri de Luca

Montedidio betyder guds berg och ligger i Neapel. Där bor en 13-årig snickarlärling som gör anteckningar över sitt liv. Det är 50-talets fattiga Italien vi möter i Montedidio av Erri de Lucca.
Pojken går och jobbar för att hans pappa ska gå i skolan och lära sig läsa. Hans mamma ligger på sjukhus. Pappan besöker henne väldigt ofta. Pojken blir lämnad åt sitt öde. Mammans sjukdom och pappans besök av mamman blir en enhet där pojken hålls utanför. Han sköter mycket av hembestyren och lagar sin mat.
Han är vän med Rafaniello som är skomakare i Montedidio och lagar alla skor i byn. Han är puckelryggig och hoppas att snart ska det växa ut vingar ur puckeln så att han kan flyga till Jerusalem, det heliga landet.
Pojken har också Maria som är en jämnårig flicka som på sitt lätta och okomplicerade sätt bjuder in honom till kärleksmöten.
Han har också sin bumerang som han ständigt bär med sig.
Det här är en underbar liten bok, drygt 100 sidor, där Erri de Luca beskriver ett fattigt Italien där inget är självklart med med en sådan värme och medmänsklig glädje.
Utgiven av Grates förlag-

2 kommentarer: