tisdag 24 januari 2012

Tunisian girl - Lina Ben Mhenni

Lina är bloggare och nätaktivist. Hon började blogga 2009 mot orättvisor i sitt hemland Tunisien. Hon kallar sig politiskt obunden för att hon vill inte vara bunden något partis regler och bestämmelser. Hon bloggar för det fria ordet och mot censur som är partipolitiskt obundet.
Tunisian girl av Lina Ben Mhenni handlar om hennes blogg som bidrog till att den arabiska våren iscensattes. Den handlar också om den genomslagskraft de socialmedier som  internet, Facebook och Twitter hade för att påverka att ledare i Tunisien, Egypten och Libyen avsattes.
Lina bloggar för det fria ordet mot censur och tortyr i landet.
Det här är en bok om mod och om att våga trotsa orättvisor i ett land och stå upp för vad man tycker.
Boken som består av flera korta kapitel som vittnar om människors mod att gå emot en regim som inte drar sig för att använda hemska våldsmetoder som straff.
Lina kommer själv från en enkel familj men som stöttat henne i sin skolgång och tidigt försett henne med en dator.
Tunisian girl är ett tidsdokument.Det är en liten bok endast omkring 50 sidor men med mycket innehåll. Det som slår mig är effekten av att vara nätaktivist och hur snabbt man når ut via bloggar, Facebook och Twitter och hur internetanvändare från hela världen snabbt kan delta i kampanjer och få information.
Ja det här är en bok som måste läsas.
Utgiven av SEKWA förlag

2 kommentarer:

  1. Läste i helgen och skrev om igår... Riktigt spännande att läsa hennes texter.

    SvaraRadera
  2. Anna: Ja jag är riktigt berörd. En bok jag tycker alla bör läsa och framför allt ungdomar.

    SvaraRadera