måndag 23 januari 2012

Veckans tematrio

Den här veckan är det tematrio på Strindberg och svenska klassiker. Jag hade nog lite svårt att få ihop en trio på Strindberg men en har jag hittat.
Här är mina klassiker:
Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
En oerhört vacker kärlekshistoria. Det som är intressant är att den utspelade för ca 100 år sedan och kan på sina håll kännas aktuell.
Utvandrarna - Vilhelm Moberg
Utvandrarna som jag läste om ganska nyligen. Jag läste den i tonåren men såg nu boken med helt andra ögon bl a vilket fantastiskt språk.
En dåres försvarstal - August Strindberg
Den skrevs först på franska och handlar om Strindbergs och Siri von Essens äktenskapskris och som ledde till skilsmässa. En stark och gripande bok. Jag läste den när jag läste litteraturvetenskap för en massa år sedan men jag tänkte läsa om den nu när den är utsedd till "Stockholm läser" bok.

6 kommentarer:

 1. Lyran: Jag hade tänkt välja Strändernas svall som jag tycker är en fantastisk roman som jag läste för länge sedan och vill läsa om, men för att få lite variation bland tematrio valde jag några andra. Det finns ju en brunn att ösa ur bland svenska klassiker eller hur.

  SvaraRadera
 2. Utvandrarna har vi gemensamt.

  SvaraRadera
 3. Mimmimarie: Ja den måste ju nämnas som en svensk klassiker eller hur?!

  SvaraRadera
 4. Jag valde att inte ta med Utvandrarna och stadserien för jag trodde alla andra skulle välja dem. Men jag är försvånad att ingen nämnt Fogelström! Vi måste nog lyfta fram honom lite extra snart :-)

  SvaraRadera
 5. Lyran: Ja just det Fogelström glömde jag. Jag som tycker så mycket om den serien. Det här med Tematrio tycker jag är så kul och intressant just för att man tvingas tänka till och plocka fram ur minnet litteratur som ibland fallit i glömska. Tack för att du tar initiativ till detta:)

  SvaraRadera